Kaidi Urmet EST

11. aprillil 2019 toimus Tallinnas Balti riikide 2018. aasta kauneimate raamatute konkurss. Konkursile esitati kokku 56 raamatut, millest 25 olid Eesti, 11 Läti ja 20 Leedu raamatut. Raamatuid hindas žürii, kuhu kuulusid esindajad igast riigist: Eestist köitekunstnik ja kujundusgraafik Kadi Kiipus Eesti Rahvusraamatukogust, Lätist kunstnik Anta Pence ja Leedust kujundusgraafik Jokubas Jacovskis. Et valikud oleksid sõltumatud ja kallutamata, on konkursi töö korraldatud nii, et Eesti ja Läti esindajad valivad Leedu, Läti ja Leedu esindajad Eesti ning Leedu ja Eesti esindajad Läti raamatute hulgast kõige paremini kujundatud raamatu.

Balti kaunimad raamatud 2018

EESTIST: “EKA UUS MAJA” (kujundus Stuudio Stuudio, kirjastaja EKA Kirjastus ja trükitud Tallinna Raamatutrükikojas). Žürii kommentaar: värske, huvitava kirjafondiga, hästi struktureeritud.

LÄTIST: “KALEVIPOEG” (kujundus Armands Zelčs, kirjastus Neptuns ja trükitud Jelgavas Tipogrāfijas). Žürii kommentaar: lihtsa, kuid samas erilise kujundusega, hea materjalikasutus ning kvaliteetne köite koloreerimine.

LEEDUST: “HOW THE FUTURE KING OF ENGLAND ATE PEACOCK IN VILNIUS” (kujundus Godspeed Branding, kirjastaja Leedu Kultuuri Instituut ja Leedu trükikoda). Žürii kommentaar: süsteemne lahendus, selge layout, ilus tervik.

Balti riikide kauneimate raamatute konkurssi on kolmes Balti riigis rotatsiooni korras korraldatud 2000. aastate algusest. Sel aastal oli korraldajaks Eesti Kirjastuste Liit.

Kaidi Urmet on Eesti Kirjastuste Liidu tegevjuht