Nina Ulmaja SWE

Nina Ulmaja on sõltumatu graafiline disainer, loovjuht, raamatuautor. Ta juhatab Stockholmis disainistuudiot, mis on spetsialiseerunud raamatukujundusele ja brändiloome graafilisele disainile. Koostöös ühe Uppsala ülikooli kirjandusteaduse doktoriga ilmub tema sulest 2019. aasta sügisel põhjalik ülevaade raamatute kujundamisest ja tootmisest.

Kirjastuse Albert Bonniers Förlag kujundusosakonna juhataja aastail 2005–2018.
Stockholmi kunstikõrgkooli Konstfack õppejõud aastail 2001–2004.
Magistrikraad graafilise disaini ja illustratsiooni alal Stockholmi kunstikõrgkoolist Konstfack.

Raamatukujunduse areng industrialiseerimisest digitaliseerimiseni

Uurimisprojekt visuaalsetest muutustest, mille tegi läbi üks 140-aastane raamat, innustas mind ennastki kirjutama raamatut tüpograafia ja raamatute tootmise arengust 19. sajandi industrialiseerumisest kuni 21. sajandi digitaliseerumiseni ning selle mõjust raamatukujundusele. Põnev ja sügavuti minev, detailne sissevaade raamatu valmimise protsessi.
See teekond läbi ühe ja sama raamatu 150 väljaande viis mind ühelt poolt tagasi esimese raamatutrükkali Gutenbergini ja teiselt poolt kaasaja kõige kontseptuaalsemate raamatukujunduste juurde. Protsessid, mis leidsid aset üleminekul raamatute tööstuslikule tootmisele, on rabavalt sarnased arengutele raamatutootmise praegusel, post-digitaalsel ajastul.