Dmitri Makonnen EST/RUS

Armastan tähti! Nende vormi ja pigem inspiratsioonist lähtuvat kui reegleid järgivat plastikat. Mõnikord leiutan omaenda tähestikke ja võtan need siis kasutusele. Tihtipeale peetakse neid osaks illustratsioonist. Kuid mul on teadmishimulisi õpilasi, kes mu kirjutisi dešifreerivad. Viimasel ajal olen õpetanud Moskva Kõrgemas Majanduskoolis ja Kaasaegse Kunsti Instituudis disainitudengeid. Olen osalenud lugematutel plakatinäitustel. 

Metsikud kirjatähed

Plakati jaoks sobib robustne pintslitähestik suurepäraselt, annab huvitava emotsionaalse aktsendi. Metsikud, käsitsi kirjutatud tähed, pseudokalligraafia, kalligraafia. Kogusin kokku 112 endatehtud plakatit vahemikust 1999 kuni tänaseni. Valmistatud erinevaks otstarbeks: poliitilised kampaaniad, ettevõtete reklaam, ühiskondlikud ja kunstilised aktsioonid. Emotsionaalne, metsik pintslitähestik sobib ühtviisi hästi nii lõbusama tegevuse kui ka tõsiste ettevõtmiste tarbeks.

Õpitoad: Minu metsik tähestik ja kirjaplakat

 Hommikune õpituba 10:00–13:30 Minu metsik tähestik

Minu metsik tähestik Pintsli, tuši ja jämeda markeriga joonistame kirjatähti, töötame joonemassiivi ja tühja ruumiga. Mõtleme ühele tähele välja originaalse (ebatavalise) kuju, seejärel aga arendame temast välja terve tähestiku. Selleks on vaja analüüsida täheanatoomia põhielemente, joonte laiusi ja töövõtete iseärasusi, teha igast tähest vähemalt neli varianti. Järgmises (paralleelses) töötoas võite joonistatud tähestiku muuta kirjatüübiks arvutis.

Pealelõunane õpituba 14:30–18:00 Metsik, metsik kirjaplakat

Eksperimendid tähtekujudega. Robustne töövahend ja ebatavalised käeliigutused annavad kirjapildi loomisel ootamatuid ja huvitavaid tulemusi. Võtame mõned vanasõnad ning paneme nendest kokku plakati kompositsiooni. Töötame igapäevaelus kasutatavate argifraasidega. Õpitoa lõpetame vastandvormiga. Tulemuseks terve kollektsioon kirjaplakateid.